С „Високи сини планини” лазурният бряг край Несебър приветства математически звезди от 8 страни

От 1 до 3 юли 2016 г. в гр. Несебър, под патронажа на кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, се проведе финалният кръг на III международен турнир „Математика без граници”, организиран от Педагогическа асоциация „Образование без граници” (България) и Научно-образователен център „Innovation” (Казахстан).

Във финала участваха 982 ученици от 1 до 12 клас от 8 страни на три континента (Азербайджан, България, Казахстан, Мексико, Русия, Румъния, Турция и Узбекистан), след проведените три предварителни кръга през учебната година.

В индивидуалното състезание в продължение на 1 астрономически час учениците решаваха 20 математически задачи със свободен и избираем отговор, а в отборното - за 45 минути екип от 3 ученици се състезаваха в математическа щафета от 5 задачи (отговорът на всяка задача се съдържа в условието на следващата). Всички участници в турнира получиха фланелки от Мусала Софт и „Кубети”.

Скала за разпределяне на медалите от индивидуалното състезание:

Клас

Брой точки

Златен медал

Сребърен медал

Бронзов медал

I

29

28

26

ІI

21

20

19

ІІІ

23

22

21

ІV

25

23

21

V

29

26

25

28

27

25

VІІ

27

26

25

VІІІ

22

20

19

ІХ

22

21

18

Преди състезанието участниците бяха поздравени от кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, от председателя на международното жури проф. Атанас Стефанов от университета в Канзас - САЩ, от главния експерт по математика в Министерството на образованието и науката  г-жа Маня Манева. Поздравителен адрес към участниците и организаторите изпрати и министърът на образованието и науката  г-жа Меглена Кунева.

По време на техническата конференция бе почетена паметта на доц. Руси Русев, председател на журито на първите два турнира. Във филма на Вергина Матева бяха показани вълнуващите моменти на участието на доц. Руси Русев в първите две издания на турнира на фона на песента „Старата амфора” по музика на Йордан Чубриков и текст на Богомил Гудев.

Победителите в състезанието бяха наградени на церемония, проведена на 3 юли 2016 г. на античния форум в стария Несебър. Тя бе открита с песента „Високи сини планини” изпълнена от второкласника Огнян Огнянов от София, от хора към Националното радио. Публиката аплодира Огнян не само за изпълнението му, но и малко по-късно, когато спечели и златната купа на победител в турнира.

Най-успешните състезатели от всяка страна-участничка бяха удостоени с титлата „Звезда на турнира”: Усмамбеков Сайдкбар Ташкент (Узбекистан), Каскей Камиля и Турсинжоджа Аделия (Казахстан), Божидар Данчев Димитров от Силистра (България), Иван Тодоров Тагарев от София (България),, Мустафа Хасан Озен от Измир (Турция), Елмир Шариф от Баку (Азербайджан), Йон Андрей Робърт от Букурещ (Румъния),  Пабло Валериано от Монтерй (Мексико) , Юрков Александър от Москва (Русия), Ризаев Камал от Ташкент (Узбекистан), Анг Клайд Уесли от Манила (Филипините), Ника Федосеева от Москва (Русия). Те получиха статуетката „Звезда” и награди от издателствата „Булвест”, „Анубис” и „Регалия -6”.

Купата „Победител сред победителите” на кмета на община Несебър г-н Николай Димитров спечели Божидар Данчев от 5 клас на Математическата гимназия в Силистра.

Тя бе връчена от директора на СОУ „Любен Каравелов” в Несебър  г-жа Тодорка Желязкова.

Двадесет учители бяха удостоени със сребърна чиния с надпис за принос в развитието на турнира: Мина Алиева от Азербайджан, Фируза Вакхабова от Узбекистан, Цезар Рамирес от Мексико, Светлана Мендигабалиева от Казахстан,  Гулбахор Муратова от Узбекистан,  Назарова Муксина от Узбекистан, Виктория Юркова от Русия, Ерен Караташ от Турция, Кремена Момчилова от Варна, Гулиева Севда от Азербайджан, Николай Каращранов от Благоевград, Димо Делибалтов от Бургас, Валя Георгиева от Пловдив,  Дорена Киндалова от Бургас, Христина Георгиева от Габрово, Елена Попова от Пловдив, Събина Ангелова от Казанлък, Мария Павлова от Свиленград, Ганка Желязкова от Бургас, Здравка Данева от Смолян, Анна Василева от Варна, Силвия Чуканска от Русе.

Новоучредената награда „Ябълката на Алмати” от научно – образователен център Innovation (Казахстан) получи Виктория Юркова, която трета година провежда състезанието в две страни – Молдова и Русия.

Общото класиране бе изготвено на базата на сбора от точки от двата най-добри резултата от трите предварителни кръга на турнира (есен, зима и пролет) и на удвоения резултат от финала. По регламент в общото класиране за купите на турнира участват до трима най-добри състезатели от страна – участничка (изключение: При равни резултати те поделят съответното място без допълнителни критерии). Победителите получиха награди от „Теленор”, „Изворна вода Бачково”, „Булвест”, „Анубис”.

Лаврови венци и златни купи за победителите в общото класиране заслужиха:

Красимир Делчев от София, Mира Боянова Кроснова от София (България), Усмамбеков Сайдкбар от Ташкент (Узбекистан), Турсинжоджа Аделия от Астана (Казахстан),  Огнян Бойков Огнянов от София (България), Елмир Шариф от Баку (Азербайджан), Лазар Иванов Тодоров от София (България), Божидар Стефанов Маринов от София (България), Деян Деянов Хаджи-Манич от Варна (България), Божидар Данчев Димитров от Силистра (България), Иван Тодоров Тагарев от София (България), Ангел Райчев от София (България), Георги Стефанов Златинов от Благоевград (България), Веселина Николаева Иванова от Бургас (България), Георги Цветелинов Игнатов от Враца (България),   Мартин Даниел Копчев от Габрово (България), Теодор Павлов Селимов от Пловдив (България), Йоан Найденов Найденов от Враца (България), Спасиян Иванов Тодоров от София (България), Георги Марков Базлянков от Кърджали (България), Златина Тодорова Милева от Варна (България).

Лаврови венци и сребърни купи за победителите в общото класиране заслужиха

Мила Теодорова от София , Федосеева Ника от Русия, Наумчев Александър от Русия, Веселин Николаев Маркович от Варна, Андрей Роберт от Букурещ, Георги Митков от с. Крън, Стивън Василев от Враца, Ризаев Камал от Узбекистан, Мустафа Хасан Озен от Турция, Гайбалиев Тургай от Азербайджан, Латифова Лейла от Азербайджан, Преслав Петров Дончев от Варна, Янислав Роберт Херолд от Шумен, Иво Петров от София, Атанас Василев Йорданов от Сливен.

Лаврови венци и бронзови купи за победителите в общото класиране заслужиха

Мария Касия Петрова от София, Арипов Абдурахим от Узбекистан, Валентин Филипов от Плевен, Иброхимов Бохирбек от Узбекистан, Петър Узунов от Пловдив, Кристина Стоянова от София, Константин Томов от Долни Чифлик, Давид Цаков от София, Мартин Тотев от Бургас, Башуак Раймбек от Казахстан, Хасанова Нурай от Азербайджан, Низамова Кавхон от Узбекистан, Ефе Демирполат от Турция, Анна Михалкова от Благоевград, Веселин Димов от Габрово, Пабло Валериано от Мексико, Димитър Чакаров от Пловдив, Хасанов Фаиг от Азербайджан.

Победителите в турнира изпратиха в небето на стария Несебър балони обагрени в трите цвята на националното ни знаме.

До нови срещи през 2017 г. – мястото на срещата е известно.